Mestá a obce si nechcú preniesť svoje účty do Štátnej pokladnice

03.06.2012 Bratislava

Bratislava 3. júna (TASR) - Mestám a obciam sa nepáči návrh na presunutie ich účtov z komerčných bánk do Štátnej pokladnice. Návrh, ktorý vyšiel z dielne Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a čiastočne sa k nemu priklonil aj premiér Robert Fico (Smer-SD), kritizoval podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Vladimír Bajan.

Takýto návrh je podľa jeho slov absolútnym nepochopením funkcie samosprávy v území. "Jednoznačne by to ohrozilo každodenné fungovanie obcí a miest, paralyzovalo by to niektoré činnosti v oblasti sociálnych služieb či školstva odhliadnuc od skutočnosti, že časť týchto finančných prostriedkov je originálnym príjmom obcí," upozornil Bajan, ktorý je zároveň starostom bratislavskej Petržalky.

Tiež upriamil pozornosť na neoperatívne a nepružné fungovanie Štátnej pokladnice, čo by mohlo komplikovať plnenie základných úloh samosprávy. "Nie je možné direktívne určiť správu finančných prostriedkov obcí a miest. Myslím si, že podobné návrhy by mali vznikať až po pochopení základov fungovania samosprávy ako takej," dodal.

Pôvodný návrh na presun účtov samosprávy vyšiel od predsedu AZZZ Rastislava Machunku. "Tento návrh by samospráve nespôsobil žiadne vysoké priame náklady, pričom by v nemalej miere znížil potrebu nakupovať finančné prostriedky štátu na trhoch a tým znížil náklady na dlhovú službu štátu," odkázal Machunka Bajanovi. Konštatoval, že zároveň by sa takto aj sprehľadnilo ekonomické fungovanie samospráv, pričom "mnohé by takýto spôsob naozaj potrebovali".

Otázka neoperatívneho fungovania Štátnej pokladnice by tak mohla byť podľa Machunku predmetom rokovania medzi ZMOSom a štátom v prípade, ak by si štát osvojil tento návrh. Fico už naznačil, že takýto návrh sa mu pozdáva. "Chceme, aby sa Štátna pokladnica stala atraktívnejšia pre viacerých klientov," uviedol s tým, že aktuálne by sa malo diskutovať, či by v nej nemali byť automaticky aj štátne podniky a zamestnanci.
 

Vyberte región